le_panier_interior

Le Panier, craftsmanship and naturalness in a Bakery&Coffee

Conrado del Campo Street, Madrid | Year 2021

in the project of restaurant design of Le Panier we are inspired by nature and our most Mediterranean tradition. We choose soft and warm tones to reflect the origin of their products, all natural and handmade.

In this comprehensive reform in Madrid We also wanted to give a lot of importance to the façade, completely changing it to create a very recognizable point of attention in the area.

We designed the windows and the main door to measure, with an arch shape and black profiles, giving rhythm to the façade and contrasting with the exterior finish in sand tone and rustic texture that we applied. All the windows and doors are closed by lacquered shutters in the same tone as the façade and also in the shape of an arch, providing a very traditional style of our architecture.

As we enter the premises we find the counter area, all made to measure and with fully integrated display cabinets. Behind the counter, a floor-to-ceiling bread bin made of oak wood is ideal for displaying the brand's artisan products.

In this project we carry out the interior design, the decoration, the execution of the work and the design of the logo and branding, a complete “turnkey” project.

  • Project: Integral reform of bakery and cafeteria LE PANIER
  • Opening: September 2021
  • Location: Calle Conrado del Campo 5, Madrid
  • Builded surface: 81 m²
  • Projects of design, reform, furniture and decoration:  Aima Studio
  • Photo report:  Studio Light

DESCRIPTIVE MEMORY: LE PANIER

The Le Panier project has meant a radical change in an old store in Madrid, a challenge in which we had to create a new space dedicated to a bakery and cafeteria, developing a complete image for a newly created brand, Le Panier.

The clients, a young couple, wanted to open a business that was a bakery and cafeteria with natural products in Madrid. When we visited the place for the first time, we saw that it was a small place in poor condition, not very deep, it had divided spaces and that the façade was in terrible condition and, furthermore, it did not attract attention. For all these reasons, we decided that we should focus the greatest change on the façade, as a large façade had great possibilities of becoming a claim for passers-by.

We opted to give great importance to the façade and achieve a space that was visible from the street. The central theme around which the project is developed is the revaluation of traditional crafts, with artisan elements and natural materials, as well as inspiration in traditional Mediterranean architecture that represents these values. This design line was chosen for the development of the product because it was in tune with the philosophy of the new Le Panier business, in which the selection of products of natural and artisan origin prevails, so that we would provide an image that would represent them.

We choose soft tones and natural materials in light tones and colors that vary from off-white to terracotta, passing through sand and toasted, reflecting the origin of natural and artisan products.

The premises, of approximately 70m2, have two floors. We wanted to give great importance to the façade to create a recognizable icon of the brand. Therefore, we decided to change it completely.

We designed the windows and the main door in the shape of arches and black profiles, giving rhythm to the façade and contrasting with the sand-tone finish and rustic touch of the façade.

All the windows and doors are closed by shutters of the same tone and arched shape, providing a characteristic style of the traditional artisan architecture in which the project is inspired.

From the street we access the upper floor, where we decided to throw down all the partitions to get an open space. On this floor is the commercial space, with a counter area, a small transition bar area between the sales area and the cafeteria table area.

On the ground floor, we find the kitchen for making our own products, a staff area, with a changing room and bathroom, and a private office.

Regarding the color palette, we chose light colors and combined them with earth, sand and reddish tones, providing warmth and achieving an attractive and welcoming space. We use simple materials with handcrafted finishes such as natural fibers, wood and ceramics to continue with the design line of revaluation of craftsmanship and tradition.

In the counter area, the furniture stands out, with all the pieces designed and manufactured to measure by Aima estudio. The design of the pieces follows the same philosophy as the rest of the interior, with simple lines and a natural and bright appearance. We chose white to achieve spaciousness and light, while the bread bin and shelf located at the back were made of oak to contrast with the light tones and also provide that natural essence and artisan spirit that accompanies the entire place.

On the wall, a white rectangular tile and a beige porcelain floor with a terracotta effect reminds us of traditional handcrafted ceramics.

In the dining area, a small space with a high wooden bar and wooden and white stools, like the tables and chairs in the room, is the intermediate transition area between the sales area and the table area.

In the table area, the flooring follows the same line, being of the same finish, we gave it a point of contrast, combining beige with terracotta, looking for an effect in which the color contrast increases and the rhythm of composition on the flooring from one side of the premises to the other, so that we differentiate spaces by zones in an open-plan room.

The continuous work benches stand out, the beautiful custom-made mirror, which plays with the shapes of the façade and some touches of vegetation on the wall. Finally, to finish shaping a space in which value was given to the traditional and artisan elements of our construction, we made the ceiling in two different parts, the sales area, in which we installed a white vaulted ceiling, and another in The one in which we arranged a rattan finish, which coincides with the change in flooring and helps to separate environments.

The access door to the toilet is located in the public room, so we wanted to give it a special appearance, all covered with natural wood, and we designed and executed it ourselves. On both sides of this door we installed a base made of natural enea and wood that enhances the natural and simple aesthetic.

In the bathroom we played to combine various types of tiles to continue the artisan style and a warm atmosphere.

In this case, we also designed the logo for the new brand, in which we represent the same values and follow the same aesthetics as the rest of the Le Panier project. We do it in the toasted and natural tones in which we developed the interior design project and including the arched shape of its façade in the logo itself. In this way we completed the image design of the new brand, following all the same design lines.

In this place we carried out an interior design project, comprehensive reform and decoration project with custom furniture design.

en_US