restauracion-senda

The path of Omana

Restaurant design in Rivas VaciaMadrid

This restaurant in Rivas VaciaMadrid has entrusted Aima estudio with its new image in this project of commercial premises reform.

This place, modern and bright, will delight everyone who visits it. Open spaces to give amplitude.

Are you ready to enter the culinary path?

  • Project: The path of Omana
  • Opening: January 2019
  • Location: Jovellano Street, 48, Rivas-Vaciamadrid
  • Builded surface: 143.50 m²
  • Projects of design, reform, furniture and decoration:  Aima Studio
  • Photo report:  Studio Light

DESCRIPTIVE MEMORY: FROM THE CITY TO THE FOREST

The objective in this project was to transfer the sensations that are experienced in the Omaña valley in the mountains of the León region to the city.

In a place previously used as a furniture store that was completely empty located in Rivas-Vaciamadrid, the owners of the current "Senda de Omaña", a family from León with a long tradition in hotels and restaurants, asked us to help them create a new, unique and cozy space that would be the original restaurant that it is today.

They gave us carte blanche to the imagination and the ideas came, inspiring us in the origin and the passions of the owners. We proposed to tell their story through the design and the restaurant itself, sharing their love of nature, hiking, the mountains and of course they wanted to make special mention of their place of origin, Omaña in León. We collaborate in the brand image, graphic design and we carry out the complete design of the premises from the concept to the decoration.

In this space we wanted to recreate a piece of mountain nature in the city, recreating the forest and the shelters. It is a tribute to mountainous landscapes and refuges, seeking to recreate the sensation of walking along the mountain path. From all this, “La Senda de Omaña” was born.

With this design, we seek to create the sensation of walking through a forest path. Eat in the shelter of trees and nature.

To achieve this feeling, we use biophilic design resources. We incorporate natural plant elements such as plants, moss and tree trunks from sustainable logging.

We use sustainable and recycled materials such as wood and stone for wall coverings, furniture and decorative lamps.

We use the palette of colors present in nature in the different seasons and materials of natural and sustainable origin, of local and national origin. The colors chosen range from browns, ochres, browns, gray stones, trunks and branches to the greens of plants and trees. The materials of natural origin used are wood, stone, OSB boards (conglomerate chipboard), different ceramics on the floor and walls, lime mortar, textiles, natural vegetation, freeze-dried natural vegetation and even tree trunks from sustainable felling.

To recreate the sensations on a forest path, the 4 senses worked: hearing, touch, sight and smell. Leaving the 5th sense, taste, to the food served in the restaurant.

For the senses of touch, sight and smell, with the use of natural materials and the inclusion of plant elements, we make people feel closer to nature, smelling and touching plants. For the sounds we carried out an acoustic absorption study on the ceiling and walls, and we included certain sounds of the forest that are reproduced in some points of the premises, like birds in their nest.

The vegetation is the main part and protagonist of the project, being present in different forms and places in the premises. In the first place and with a special role are the tree trunks that were installed covering all the large windows of the premises on the inside. These logs protect the premises from the sun, favoring shadows in central hours and at the same time help to recreate the “forest” effect as the entire premises are surrounded by trees in the areas where it connects with the outside. So that you seem to be looking at the trunks of the trees of the mountain from your shelter. These tree trunks come from sustainable pruning, being actually pruned branches of trees. The branches were collected in a tree plantation in Segovia, in which they prune the branches of trees destined for the timber industry, being branches destined for compost or firewood.

Another sample of vegetation is the large vertical garden that is on a wall, being a garden of freeze-dried natural mosses. This garden is partially covered again with the branches just like on the windows. And also in certain points of the premises you can see natural plants and shrubs, next to the windows.

Half of the room is covered by a wooden structure in the shape of a pergola with sloping skirts, as if it were a mountain refuge, creating a more welcoming space. Under said pergola is the bar and area with high tables, sheltered from the shelter.

The bar area and other areas of the premises have a set of different collaged ceramic tiles, all within the natural color palette used.

The flooring, also made of ceramic material, was chosen for its tones in keeping with the palette chosen in ocher tones of nature, its fun geometric pattern and the inclusion of the stone effect on the floor.

The chosen furniture is entirely made of wood and textile materials of natural origin. Many of the pieces have been designed and customized by us exclusively for this project. Materials of natural origin have been used, such as wood and textiles of natural origin, and in natural tones, in the range of ochres, browns, earths, grays, and greens, in accordance with the rest of the project, and in such a way that furniture is always comfortable. and functional.

The lighting was done partly with indirect lighting with hidden LEDs and wall lights in some points, and with spot lighting through ceiling spotlights and decorative pendant lamps. The lighting was taken care of so that the light was dim and warm to help create a cozy atmosphere. The lamps were selected in materials of natural origin, being mainly made of wood and even made with branches to enhance the overall image of connection with nature. Low consumption LED luminaires were chosen to continue with the sustainability principles of the project.

As a last decorative detail, figurative elements of mountain animals are incorporated on some walls, some being made on frames making geometric shapes and others on wallpaper. In such a way that the fauna of the mountains is also present, thus finishing evoking the fauna and flora of the mountain in the Senda de Omaña.

When we return to nature, far from urban life, we can feel again and we are able to clearly identify our true essence.

In contact with nature, our senses awaken.

Breathe fresh air, walk through a forest, enjoy the scenery.

en_US