Poseidon II Restaurant

an ode to the sea

In the Poseidon II project in Madrid, the aim is to recreate sensations in users through perceptions through senses that are reminiscent of the calm and movement of the waters, all of which make up the sensory and biophilic design.

  • Project: RESTAURANT "POSEIDON II"
  • Opening: March 2023
  • Location: Doctor Vallejo Najera Boots, 38, Madrid
  • Builded surface: 145 m²
  • Projects of design, reform, furniture and decoration:  Aima Studio
  • Photo report:  Studio Light

DESCRIPTIVE MEMORY: AN ODE TO THE MEDITERRANEAN SEA

Poseidon is the name of the Greek god of the seas, rivers and oceans, which is why the owners chose this name for their restaurant, which focuses on Mediterranean food, specializing in seafood and products from the sea. The Poseidón II restaurant is the second location that the owners have opened in Madrid, having relied both times on Aima estudio for its design and execution. In the first, some design lines were already marked out based on paying homage to the Mediterranean Sea and the nautical world that surrounds it. And in this second place we have focused the design on the Mediterranean Sea, its colors, textures, its shapes and movement of curved lines, and even its fauna to enable users to connect with nature and to feel through all the senses the sensations produced by being in contact with the sea and the beaches. To underline the Mediterranean inspiration and reduce transport and carbon footprint, we have selected materials, lighting and furniture of national origin and from other Mediterranean countries. We have also resorted to the use of ceramic materials of Mediterranean origin, such as Spain, Italy and Morocco and the use of traditional techniques on the Mediterranean coasts such as ceramic placed in "trencadís" on the floor. Technique originating in Catalonia, Spain, a modernist variant of mosaic, consisting of ceramic decoration, but replacing the tiny tesserae with a multitude of small pieces of broken ceramic making drawings and joining them with mortars, traditionally used in Mediterranean countries such as Spain, in such a way that that an old technique is revalued and recycling and sustainability are supported.

The design refers to the elements, colors, textures and shapes of the water and the beaches, we have even included allusions to the vegetation and fauna of the sea. Marine nature is the main part and protagonist of the project, being present in different forms and places. In the first place and with special prominence are the divisions made using artisan ropes and natural textiles in blue tones that delimit the interior spaces following sinuous curved lines that recall the movements of the waves of the sea. The curved shapes that recreate the lines of the water on the beach, and the movement of the waves of the sea, have been recreated in the curves of the floor in the changes of material and color, and in the light divisions of ropes and fabrics that have been placed to separate rooms from the premises.

Colors have been chosen in a palette of blues, from the light blues of the coast to the night blue of the depths of the sea. The main elements of the project are of natural origin, such as wood and ropes, vegetation and crafts. The plant elements are included through natural plants in different parts of the premises, in pots on the ground, furniture, pendants, and a large vertical garden of freeze-dried moss reminiscent of marine vegetation of mosses, lichens, and algae. A biophilic design is developed to refer to the natural setting of the sea, and allow the connection with our seas and beaches, especially the Mediterranean, recalling the importance of conserving our seas and oceans.

It seeks to recreate sensations in users through perceptions through senses that remind of the calm and movement of the waters, all of which make up the sensory and biophilic design. For this we use different textures and materials following the sinuous lines of the waves, on the ground and separations of ropes and textiles. Two different finishes are used on the floor, continuous polished microcement and turquoise ceramic trencadis, separated by curved lines. The chosen ceramics value the artisan ceramics commonly used in coastal areas, especially in the Mediterranean, such as trencadís. On walls and ceilings, paints of ecological origin have been used, the chosen one being clay paint with all the natural properties of clay, free of harmful emissions, oils and solvents and, therefore, highly healthy. Ceramic materials of nearby origin have also been chosen to reduce the ecological footprint, being all of Mediterranean origin, and selected in blue tones to recreate colors and movements of the sea waters. Pieces in the form of blue scales and with golden glitter that are of Moroccan artisan origin have also been placed in the bar area.

Openings have been made in the façade with the placement of large folding windows that allow the premises to be left fully open to the outside, so that the good climate of the Mediterranean countries is taken advantage of in all seasons except winter. In this way, biophilic and bioclimatic design is used, the use of air conditioning equipment is reduced and users are allowed to connect with the outside air and the changes of season.

Art elements made expressly for Poseidon II are incorporated. Two handmade murals have been designed and made, in which reference is made to the fauna of the sea, recalling the importance of conserving their natural habitat. Both murals have been executed manually, the main motifs being the fauna of the sea. One of them represents the bottom of the sandy sea with waves marked by the water in white and a school of fish with golden reflections. This mural has been made with lime mortar and the fish with hand-painted wood by ourselves. In the other mural, a blue octopus has been represented in the waters of the sea to revalue marine fauna and the need for protection and conservation.

The furniture has been chosen from a national and nearby source, even part of the furniture has been made to measure, designed by the studio itself, to avoid transport and reduce the ecological footprint. The furniture materials are of natural origin, such as wood and textiles. Natural lighting and ventilation is guaranteed by the large windows facing the public road. The artificial lighting has been carried out in such a way as to create a comfortable environment and enhance interior elements such as the murals, and low-consumption LED lighting has been selected, divided into indirect, direct and decorative lighting, also from Mediterranean countries. such as Greece, Spain and Morocco.

The final result is a cozy space, with a Mediterranean atmosphere, fresh, different, very bright that transports us to the beaches and waters of the Mediterranean Sea.

In this project, we carry out the interior design with comprehensive reform, the decoration, and one of the handmade murals, collaborating in the realization of the other.

en_US