destacada-resturante-williamsburg-aima-estudio

Williamsburg Restaurant

Restaurant design in Rivas Vaciamadrid 

Renovation of the premises of this grill restaurant in Rivas Vaciamadrid in this project of reform of commercial premises.

A modern atmosphere at the same time cozy, with a surprising decoration.

WILLIAMSBURG Restaurant Rivas-Vaciamadrid

  • Project: Restaurant "WILLIAMSBURG" Rivas-Vaciamadrid
  • Opening: January 2020
  • Location: Aurelio Alvarez Avenue 4, Rivas-Vaciamadrid
  • Builded surface: 251.90 m²
  • Projects of design, reform, furniture and decoration:  Aima Studio
  • Photo report:  Studio Light

DESCRIPTIVE MEMORY: WILLIAMSBURG

Williamsburg represents the life, the street spirit, the urban culture and the artistic freedom of the New York neighborhood that bears his name.

The project includes representative elements of the streets, the neighborhood and urban life in the interior. The walls are covered with countless details designed specifically for the project that identify it with street and urban aesthetics, such as the groundbreaking graffiti in energetic colors interspersed with moss and drawn by a well-known urban artist, the vintage-style panel of old wooden drawers in red, pink, yellow and blue colors designed and installed by ourselves with recycled materials; or the beautiful and provocative red neon with the message "Welcome to the dark side" and the rock hand of its logo. New York concert posters and music groups were also chosen to be placed on the brick walls imitating the facades of the buildings.

Referring to the asphalt of the street, polished concrete was chosen for the floors and metal fences were used to separate some spaces, in addition, some areas include yellow lines on the ground with indications imitating the signage of the streets and basketball courts.

To enhance the urban style and industrial aesthetic, masonry props were used to design the stair railing. We use many recycled elements in decoration, such as drawers, windows and old wooden doors, the masonry props that adorn the stairs and the wooden planks used in the bar.

As for the furniture, it has different colors and designs following the street, rebellious and alternative aesthetic. The inlaid lamps on the tables and the skate swings were designed exclusively for the Williamsburg restaurant by the studio and handcrafted by ourselves.

The project was born from the search for an original, daring and different space that offered a new experience to users, making them feel life on the streets of Brooklyn. To achieve this goal, it was essential to recreate the life and daily life of Williamsburg, including the different representative elements of the area and moving them inside. For this reason, the design takes care of every little detail, from the chosen finishes, to the furniture or decorative pieces.

The ceilings leave the structure completely visible, to which are added acoustic panels made of metal mesh in the same color range as the rest of the premises to improve the acoustics of the premises. On the other hand, referring to street basketball courts, polished concrete was placed on the floors and metal fences were used to separate some spaces, both inside and outside the premises. In addition, in the bar area, yellow lines are included on the floor with indications that imitate street signs.

The inclusion of urban art was an important element in this project, for which the designs for graffiti were developed in collaboration with urban artists, one being a young African-American woman with details in freeze-dried moss, and the other a drawing of the Manhattan cityscape seen from Brooklyn.

The choice of materials was a challenge for the studio, since wanting to represent street and urban life, most of them are usually used outdoors, such as bricks, concrete or metal fences; and they had to be placed strategically so that the interior spaces were warm, comfortable and welcoming. In addition, the use of bright colors and chairs with different designs in the dining areas enhance the alternative, vibrant and urban aesthetic of the entire restaurant.

In this project, the final decoration details were carried out in collaboration with the restaurant's own owners and staff, which included graffiti, old paintings and reused cassette tapes.

en_US